Te gast bij Prins Frederik van Oranje-Nassau

De grandeur die De Frederik uitstraalt, is goed gekozen bij de locatie. Het exclusieve woongebouw verrijst namelijk op de plek waar zich ooit het landgoed van niemand minder dan Prins Frederik van Oranje-Nassau (1797-1881) bevond. Deze ‘vergeten prins’ en ‘gentleman naast de troon’, de tweede zoon van koning Willem I der Nederlanden en Wilhelmina van Pruisen, stond bekend om zijn integriteit en had een zo goed als onkreukbaar imago.

Belgische Afscheiding

Zijn vader benoemde hem in 1826 tot commissaris-generaal van het ministerie van Oorlog. Hij moderniseerde het leger, richtte de Koninklijke Militaire Academie in Breda op en werd in 1829 admiraal. Toen de onderhandelingen van zijn broer – de latere koning Willem II – op niets waren uitgelopen, liet hij in september 1830 het Nederlandse leger de aftocht uit Brussel blazen. Hiermee effende hij weliswaar de weg naar de Belgische Afscheiding, maar wist hij ook een bloedbad onder weerloze burgers te voorkomen.

‘Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik’

Met geld uit de erfenis van zijn moeder kocht hij in 1838 de Wassenaarse landgoederen De Paauw, De Horsten en Backershagen. Hier trok hij zich steeds vaker terug na de troonsafstand van zijn vader in 1840. Dat hij een fervent jager was is tegenwoordig nog steeds te zien aan de grenspalen die zijn jachtgebied markeerden en hier en daar in Wassenaar en Voorschoten nog zijn terug te vinden. In 1881 overleed hij op 84-jarige leeftijd in paleis De Paauw, dat sinds 1925 als raadhuis van de gemeente Wassenaar dienstdoet.

Een jeugdige Frederik (1797).

Prins Frederik als Grootmeester Nationaal van de Orde der Vrijmetselaren in Nederland (1817).

Prins Frederik omstreeks 1865.

Prins Frederik der Nederlanden, broer van koning Willem II, bezat van 1838 tot 1881 niet alleen het Huis De Paauw, maar kocht ook vele aangrenzende landgoederen, waardoor één groot groen aaneengesloten gebied ontstond.

Raadhuis De Paauw